Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Lencsés Zsolt művei » Rajnai Lencsés Zsolt: Disszonáns lány

Rajnai Lencsés Zsolt: Disszonáns lány

30 január 2014

vonatA vonat lassan zötyögött… A lány mellettem ült, szép hosszú haja puhán ringott vállán. Csöndes volt, mogorva és rosszindulatú.

Milyen érdekes – gondoltam -, ifjú sihederként azt hittem, hogy a nő, ki szép, az mindjárt jó is… Kamasz bolondság, naivitás!

A fejét csóválta elégedetlenül, barna haja visszaverte az est szálldosó fényeit… Ifjú lány volt; épp huszonegy éves. Évei jók és puhák, de ő kemény, s egy cseppet se jó! Hanglejtése, tekintete és megjegyzései elárulták őt.

Másfél éve utazom vele a vonaton minden este, ismerem – kiismertem őt. Néha beszélgetünk is, mesél ezt-azt, mindig valami rosszat, bántót, sértőt, cinikust…

Ó mily’ bolondok vagyunk mi férfiak, tűnődtem… Az ilyen nőkért kéne vérünk adni, szeretni őket és odáig lenni értük, csak mert szépek? Dehogy! Kár hiányuk okán könnyet ejteni is…

Ő meg csak nézett ki az ablakon (a mai estén éppúgy, mint mindig), s mindenkiről és mindenről, ami ablakunk előtt elsuhant, volt egy rossz szava, egy megjegyzése, egy torz grimasza, vagy felületes ítélete… Nem látta a szépet, a mélységest, a maradandót és az igazat…

Milyen különös az élet, mennyi disszonáns figurát teremt! Talán mostoha volt a gyerekkora, vagy rossz természettel született, netán ilyenné tette őt a társadalom, vagy elkényeztették a férfiak, mert szép… Nem tudom. Lehet, hogy mindegyik belejátszik egy kicsit.

Nem hagyja, hogy segítsek; amikor beszélgetünk, szavamba vág, elfojtja mondandómat…. Végig se hallgat… Sikolt belőle a felszínesség és üresség… Folyton unatkozik, folyton boldogtalan, mindig elégedetlen, sosem találja helyét a világban. Keresi a zsongást, az élményt, a pörgést, a harsányt, de az csak fut, fut előle… Nem éri be a kevéssel, de a sokkal se. A széppel, de a rúttal se. Unatkozik, és akadékoskodik mindennel és mindenkivel.

Vajon az öregség, a betegségek és a szenvedés, jobbá, vagy rosszabbá teszi majd? Idővel születik-e benne érték, amikor a külső máz lehull és lefoszlik? Vagy leéli egész, egyetlen életét ilyen magát (és környezetét) boldogtalanító módon?

- Rajnai Lencsés Zsolt művei

Nincs hozzászólás to “Rajnai Lencsés Zsolt: Disszonáns lány”

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)