Kezdőlap » - I R O D A L O M » -- próza » Fehér Klára: A világ legnyugodtabb férje

Fehér Klára: A világ legnyugodtabb férje

30 január 2016

FEHERKLElromlott a hűtőszekrényünk. Mikor romolhat el egy hűtőszekrény? Kánikulában.
A jégkocka elolvadt benne, a főzelék megerjedt, a felvágott megzöldült. A hűtőszekrény oldala felforrósodott. Pedig a motor tovább járt, kellemes, duruzsoló hangot hallatott.
– Csak a szervizbe ne küldd – mondta barátnőm. – A szállítás oda-vissza százasokba kerül, a jó alkatrészt rosszra cserélik benne, hónapokig tart, amíg viszontlátod, ha viszontlátod. Ámde van nekem egy villanyszerelő ismerősöm, majd megnézi.
Jött az ismerős, meg is nézte. Azt mondta, rendben van, át fogja tekercselni a motort.
– És akkor hűteni fog? – kérdeztem aggódva.
– Azt nem tudom – felelte feltűnően tisztességesen -, de én csak a motortekercseléshez értek. De ha önnek ez nem felel meg, tessék kihívni egy maszek hűtőgépszerelőt.
Újsághirdetés alapján felhívtam egy derék magánszektorbelit. Megígérte, hogy másnap eljön. Öt napig otthon rostokoltam, a hatodik napon úgy éreztem, hogy nem tölthetek több időt egy hűtőszekrénnyel, mint amennyi idő alatt a világot meg lehetett teremteni, és ezért felhívtam egy másik maszekot. Ez már egy modern ember volt, és úgy intézte a dolgot, ahogy hajó­orvosok rádióutasítással veszik ki a matrózok vakbelét a viharos tengeren.
– Kapcsolja be a hűtőszekrényt – mondta a telefonba. – Zúg? – Zúg. – Hűt? – Melegszik. – Hol? ‑ Az oldalán. – Akkor le kell fűrészelni a motort, és fel kell tölteni az ammóniákot. Kilencszáz forint, holnap jövök.
– Ez nem is ammóniákos, ne hagyja a motort lefűrészelni, hanem adja el a hűtőszekrényt, és az érte kapott pénz plusz a megspórolt javítási díj majdnem elég lesz egy új hetvenliteresre, legfeljebb egy ezrest hozzádobnak – mondta a házmesterné. – A keresztlányom úgyis szeretne jutányosan egy hűtőszekrényt.
A hőmérő harminckét fokot mutatott árnyékban, negyvenötöt a lakásban. A rádió bemondta, hogy hazánk ma Európa legmelegebb pontja. (Ezt megszokhattuk, mi mindig valamiben legek vagyunk.) Vacsorára sajtot ettünk, mert már negyedik hete minden este sajtot eszünk. Azt sem forralni, sem hűteni nem kell. Mire lefeküdtünk, már rettenetesen utáltam az egész modern technikát, a lézersugarat, a pilóta nélküli repülőgépet és legfőképpen a hűtőszekrényünket.
Álmatlan forgolódásom közben egyszerre csak fény cikázott át agyamon. Olvastam én egy cikket. Egész komolyan, pár héttel ezelőtt olvastam egy cikket, valamelyik lapunk tudomá­nyos rovatában. A hűtőszekrényről. Hogy azt mondja, sose állítsuk a hűtőszekrényt túl közel a falhoz, mert ha a háta mögött nincs legalább tíz centiméter szabad tér, a levegő nem tud cirkulálni, és akkor…
Heuréka! Rohantam a konyhába, és a hűtőszekrény egészen a falnál volt. Takarítás közben valahogy hátrább löktük, én nem tudom, mi volt, de nem volt hely mögötte. Semennyi.
Gyorsan előbbre húztam, bekapcsoltam, leültem vele szemben, és vártam. A motor halkan, kellemesen duruzsolt, az órámra néztem és vártam. Éjfél volt, azután éjjel egy óra, azután hajnali három, a fejem előre-előrecsuklott, el-elaludtam, felriadtam, és vártam türelmesen. És végre! Hajnali öt órakor, amikor kinyitottam a hűtőszekrény ajtaját, friss, hideg levegő csapott meg, és a betöltött víz helyén jégkockák csillogtak.
Óvatosan visszalopakodtam a szobába, de férjem felriadt.
– Hol jártál? – nézett rám csodálkozva.
– Képzeld – válaszoltam boldogan -, kerestem kilencszáz forintot!
– Mikor?
– Most.
– Így? Hálóingben?
– Így.
– Ügyes vagy.
És nyugodtan aludt tovább.

-- próza

Nincs hozzászólás to “Fehér Klára: A világ legnyugodtabb férje”

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)