Kezdőlap » - I R O D A L O M » -- érték » Joyce Vissell: Igaz szerelem

Joyce Vissell: Igaz szerelem

31 augusztus 2012

Moses Mendelssohnt, az ismert német zeneszerző atyját igazán nem lehetett daliásnak nevezni. Alacsony termete mellett még púpos is volt.
Egyszer látogatóban járt egy hamburgi kereskedőnép és reménytelenül belészeretett az üzletember bájos leányába, Frumtjéba. A lány azonban viszolygott Moses torz külsejétől. Amikor elérkezett a távozás ideje, Moses összeszedte minden bátorságát, és bekopogtatott Frumtjéhoz, hogy utoljára megpróbáljon beszélni vele. Megigézte a lány vakító szépsége, de mélységesen elszomorította, hogy rá sem hajlandó nézni. Miután többször is hasztalanul igyekezett szóra bírni, Moses végül félénken megkérdezte:
– Frumtje kisasszony, hisz abban, hogy a házasságok a mennyben köttetnek?
– Igen – felelte a lány, szemét továbbra is a padlóra szegezve.
– És maga?
– Én is. Tudja, az Úr minden fiú születése előtt kinyilatkoztatja, hogy ki az illető jövendőbelije. Nekem is kijelölték a menyasszonyomat, de az Úr még hozzátette: “A feleséged púpos lesz.” Én azonnal könyörögni kezdtem: “Ó, Uram, ne sújtsd őt ilyen rettenetes sorssal! Kérlek, add nekem a púpját, hadd maradjon ő gyönyörű!”
Frumtje a fiatalember szemébe nézett, és mintha valami régesrégi emlék kavarodott volna föl benne. Mendelssohnnak nyújtotta kezét, s hamarosan örök hűséget esküdött neki.

-- érték

2 Comments to “Joyce Vissell: Igaz szerelem”

  1. Ó, a ravasz és okos, az okosságtól ravasz férfiak. Már akkor is! :-)

  2. Szerintem kedves történet. Mert egyrészt, aki egy ilyen mondatot meg tud fogalmazni, az mély érzésű, másrészt a belső szépség sokkal értékesebb, fontosabb, mint a külső (ami egyébként is mulandó). S ha megismered a másikat, az igazi szépsége átragyog, s csak szépnek tudod őt látni, mert a szívét, a lelkét látod. …

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)