Kezdőlap » - I R O D A L O M » -- próza » Könyves Tóth Enikő: Fény és árnyék

Könyves Tóth Enikő: Fény és árnyék

26 december 2010

Esteledik. A Karmel-hegy tetejéről nézek le a városra. Haifa fényárban úszik. Millió fénye csillan az éjfekete tengeren, mintha percenként csillageső hullna az égből. Közelebbről talán látni az ablakokban égő színes Hanukkai gyertyákat. Lángjainál vidám gyerekek bontogatják az aznapi ajándékot.

Karcsún nyúlik a tengerbe Akko városa. Kiemelkedik a Burdzs el-Kummander torony, ahol 1797-ben Napóleon szenvedett vereséget. Halvány körvonalakban kivehető a nemes egyszerűséggel épített Klarissza kolostor, emlékeztetve hogy ezen a helyen állt, és prédikált Assisi Szent Ferenc.

A Természet szépsége összhangban van az ember alkotta csodával. Magamba szívom a látványt, mit befogadni szinte képtelenség. De a gondolat megállíthatatlan. A szívemnek kedves utcája, ahol éltem mára mar eltűnt. Ahol hajnalonként Pista bácsi mértani pontossággal helyezte az asztalokat a kijelölt helyre, mielőtt megérkeznek a lovas kocsikon a kofaasszonyok. Óvatosan rakják ki áruikat simogatva egyenként, mintha fájna az elválás. Tavasszal friss hagyma zöldell. Nyáron a mézédes gyümölcsök illata száll a levegőben.Az akácfák lombjai alatt az első tétova csók elillanó gyönyöre. A bódésorok árnya, hol békésen alszanak a kóbor állatok. A tejeskocsi összetéveszthetetlen hangja, ahogy koppan a köveken. A késő őszi krizantémok halvány színei.Az omladozó öreg ház, ahol apám álmodott, s anyám hitte, hogy az élet teljes lehet.Hosszú, hideg éjszakákon a gázkonvektor melegénél virrasztó asszonyok őrizve káposztás hordóikat, kérve az égiek segítségét, jöjjön össze annyi fillér, melyből a karácsonyfa alá kerül a vágyott ajándék a gyermekeknek.A hatalmas hóbuckák mögött egymásra rakott fenyőfák a gyanta és a föld szagával keveredve, méltósággal fekszenek a földön. A halovány lámpafénynél kamasz fiú ijesztgeti az összebújó szerelmesek lopott pillanatait.

A kislány a szobában egyedül, csendben vár. Fel-felnéz a könyvéből, nagyot sóhajt. Holnap, az év legsötétebb napján, Karácsony Szentestéjén meglátogatja-e a láthatatlan angyal, a szeretet.

-- próza

2 Comments to “Könyves Tóth Enikő: Fény és árnyék”

  1. Érdekes jelenség az ember: egy gyönyörű pajzs védelmében -mely virágok, nyári percek, egy szerfölött szép arc, vagy a kedves öreg, akár maga az utazás ténye, mely megszentelt föld felé visz-, ebből az érzésekből épített fedezetet maga elé tartva hátrál ki saját életéből a Titok felé, s egy ponton le kell tennie a pajzsát, amely szelíd és sajnos nincs rajta a Gorgo arca… Szeretettel: Gyurka

  2. Köszönöm Gyurka, az emlékezés és az érzelmek tisztasága nem kíván mást, mint elmélyülést, ahogy a templomok díszei a “gorgó-fők”, távol tartják a gonosz szellemeket. Szeretettel: Enikő

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)