Larousse Gastronomique

20 március 2012

Az első kiadás 1938-ban Prosper Montagné szerkesztésében jelent meg.  2007 óta, Joël Robuchon, ( a francia konyhaművészet legtöbb csillaggal és sapkával kitüntetett sztárja)  gondozása alatt a lexikon jelentősen bővült, a nemzetközi konyhák érdekességei is bekerültek a kötetbe, amelyet Le Grand Larousse Gastronomique címmel adtak ki. Ennek alapján készült el a magyar kiadás, kiegészülve a magyar konyhára vonatkozó fejezetekkel.

Egy igazi „szupernehézsúlyú” gasztronómiai lexikon, (a szó szoros értelmében is, hiszen a kötet 4,7 kg) 4000 szócikkel, 1000 oldalon, mely mindegyike, eligazít, tanít, és nem utolsó sorban konyhaművészeti etalonként szolgál.

A könyv 1700 fotót tartalmaz. Ebből több mint száz, egész vagy dupla oldalas fotóesszé, színes és fekete fehér kivitelben, mely megkönnyíti az alapanyagok, konyhai eszközök beazonosítását a gasztronómiai iránt érdeklődő lelkes amatőr és kevésbé amatőrök számára egyaránt.  A könyvet lapozgatva komfortérzetünk tökéletesen kiteljesedhet, hiszen mindegyik fotó mellet közlik, hol készültek a képek, ki készítette az ételt, sőt, akár összehasonlíthatjuk az azonos, ámde különböző nemzetek által készített ételeket is.

Van benne alapanyag- és étel meghatározás, ismerteti a különféle konyhai eszközöket, taglalja az ételkészítési eljárásokat, módszereket, és 2500 recepteket is tartalmaz.

Érdekességként vendéglős életrajzok színesítik a könyvet.

Egyszóval minden benne van, aminek egy kicsit is köze van a gasztronómiához.

-via-

Kultúrális ajánló - Watzker Szil -via- rovata

One Comments to “Larousse Gastronomique”

  1. Azt gondolom, hogy igazán büszkék lehetünk a 2010-ben megjelent magyar változatra is, melynek borítóját is érdemes lenne megmutatni a magyar közönségnek. A könyv itthon is nagy sikert aratott. A borítót meg lehet tekinteni ezen a linken:

    http://www.geopen.hu/termekek/gasztronomia/larousse_gasztronomiai_lexikon

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)