Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Lencsés Zsolt művei » Rajnai Lencsés Zsolt: A mély ember mindig többet szenved

Rajnai Lencsés Zsolt: A mély ember mindig többet szenved

13 február 2013

mely-ember

Túl könnyedén venni az életet felszínes dolog, és ha ez alapvetően jellemző valakire, akkor ő maga is felszínes.

Általában olyan emberek vidámak állandóan, akik igénytelenek a többre, a jobbra és a mélyebbre. Nem mondom, hogy minden esetben így van, de többnyire igen. Hiszen, ha egy-két igényed van csak, és összesen 2-3 dolgot látsz át és fogsz fel az életből, akkor azokat gyorsabban ki tudod elégíteni, mint ha kétezret.

Ebből fakad, hogy a felszínes és morálisan igénytelen embert nem sok minden fogja zavarni, míg a mély lelkű és morálisan igényest már sokkal több.

Magától értetődik, hogy  a felszínes így gondolkodik: “Túl komolyan veszel mindent”. S a mély, nem is fog tudni mit mondani erre, mert amit mondana, arra nem volna szükség, ha igényes emberrel állna szemben, mert akkor ő is értené a mélyebb összefüggéseket, és már nem beszélne így.

A felszínes, lényegéből fakadóan igénytelen és nem vágyik a lelki-szellemi mélységek olyan fokára, mint aki mély.

S a mély – helyzeténél fogva – szükségszerűen szenved az ilyen kapcsolatokban, és nem is tud  mit mondani, mit kezdeni az ilyen véleményekkel (emberekkel).

Szenved, mert:
– lényegéből fakad, hogy fáj neki az igazságtalanság, és/vagy a hiábavalóság, a felszínesség, s az esetenkénti üresség.

Tehetetlen mert:
– amit mondana, nem éri fel ésszel a szellemileg igénytelen, és nem feltétlenül ezért mert buta, hanem, lehet, hogy csak azért, mert másképp, más irányba fejlődtek ki “lelki letapogatószervei”.

Mindezekért tehát: ha mély ember vagy, és teheted, sose barátkozz felszínessel, mert ha megszereted, hihetetlen mennyiségű szenvedést zúdít rád akaratlanul is (és nem azért mert gonosz), hanem csak: – mert felszínes!

Ha mégis ilyen kapcsolatba sodródtál és un. “küldetéstudattal” rendelkezel (és elég erős is vagy ehhez) megpróbálhatod felfogni úgy a helyzetet, hogy az a feladatod, hogy segíts a felszínesnek mélyebb emberré válni, de előtte mérlegeld, hogy tényleg elég erős és bölcs vagy-e a feladathoz.

Ha az vagy, rendkívüli adottságaid vannak, mert a mély lelki tartalom + szellemi magasság + erős lelki állóképesség a legjobb kombináció. Ám azt se feledd: aki alkatilag felszínes, az csak árnyalatokkal lesz mélyebb (munkád során), de sosem lesz olyan, mint te.

Ha döntöttél, légy elkészülve rá, hogy elviseld a nemtörődömséget, a közönyt, a felületességet, a köztetek törvényszerűen húzódó falakat, egyszóval azt a lelki attitűdöt, melyet kevésnek és üresnek fogsz érezni sokszor,  s amit türelmes munkával “gazdagon termővé” akarsz változtatni.

S ne feledd: ha rosszul döntöttél és alkalmatlan vagy a feladatra, csak szaporítani fogod saját kínjaid, és sem rajta, sem magadon nem segítesz.

“Akkor még mindig ott hagyhatom” – mondhatod erre.

Ez igaz, de ebben az esetben lehet, hogy morálisan elmarasztalható leszel, ha igaza van Saint-Exuperynek abban, hogy: “ha megszelídítetted a rókát, már felelősséggel tartozol érte” (Kis herceg), másrészt, meg nem is biztos, hogy képes leszel a szakításra, mert ha gyenge ember vagy (hisz ezért adtad fel a harcot), akkor megtörténhet, hogy a kötelek elvágásához is gyenge leszel…

Fontos tehát, már az elején jól mérlegelni!

Mert ha mélységed miatt zavar a másik felszínessége, és emellett még arra is alkalmatlan vagy, hogy elviseld, vagy megjobbítsd partnered, (szerelmed, barátod, ismerősöd), akkor semmiképp sem tanácsos ilyen kapcsolatba kezdened,  különben nagyon sok szenvedés vár rád….

1999.

- Rajnai Lencsés Zsolt művei

One Comments to “Rajnai Lencsés Zsolt: A mély ember mindig többet szenved”

  1. Ez mindig fájó, hogy valaki mélyebb érzésű és komolyabb a környezetében levőktől, ez hozza magával a meg-nem-értést, magányosságot… De az egyedüllét hozza a bölcsességet… Tartsd távol magad a felszínesektől, őket nem tudod megváltoztatni… Aki már érzi, amit Te, azt tudni fogod az első mondataiból… Csak vele oszt meg Önmagad, aki hasonló Hozzád…

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)