Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Lencsés Zsolt művei » Rajnai Lencsés Zsolt: Pege Ali

Rajnai Lencsés Zsolt: Pege Ali

22 február 2013

Megelevenedő, megindító képsorok Vámos Miklós műsorában. Pege Aladár elé (a róla készült riport után) Vámos egy nyitott könyvet tol egy jazz kiskocsma asztalán. Ebbe a könyvbe riportalanyai a riport végén valami emlékfélét írnak… Pege a következőt írja:
“Kedves Miklós! Nagyon köszönöm, hogy rám is gondoltál.” Aláírás: Pege Ali.

Pege Ali hatvannégy éves zeneszerző, gordonművész. A Zeneművészeti Főiskola volt-docense. A prágai dzsesszfesztivál virtuóza a montreux-i dzsesszfesztivál legjobb európai szólistája, Liszt Ferenc-díjas érdemes művész. Ma jazz kocsmákban játszik.
Miután valaki megtalálja, s a letűnő évtizedek porlepte művészét bemutatja egy félórás összefoglalóban, Pege Aladár hálás. Ő az, aki nagyon köszöni. Ő az, aki boldog, hogy eszébe jutott valakinek.
Velük szemben ül Hobo, a másik riportalany, kinek búcsúsora az emlékkönyv-féle könyvben a következő: “Túl ezen a beszélgetésen úgy érzem a cím igaz: Két EMBER beszélget. Köszönöm: Hobo”
Az ember szó csupa nagybetűvel. Talán nem véletlenül…

Talán az sem véletlen, hogy épp Hobo a másik riportalany, aki szerint a valódi zene meghalt, vagy legalábbis kiskocsmákba menekült. Itt van rá igény.

A gépesített biznisz alapjaiból kisarjadó műemberek műzenéje lefed minden talk- és valóságshow-t, dáridót, techno-t, akciót, s az embert egészen elbutító, lelkét végletekig kiüresítő roncskultúrát. A nézettség ezeken szökik a magasba. Ezen keresnek az egymással versengő, egymás húsát marcangoló kereskedelmi tévétársaságok, ez kell az embereknek, ez ma Magyarország. Alig van igény a valódi művészetre… Ehelyett még több dübörgés kell. Még több gép, a gondolkodásról leszoktató látvány, fülsiketítő hangzavar, (sz)ámítógép, no meg a Terminátor-23, ötvenhatos bicepsszel…

De Pege hálásan köszöni, s Hobo nagybetűs emberekről ír. Mert ilyenek is vannak. Megcsillannak a tengernyi hordalék-lepte szenny között, a betemetett repedésekben… Fénylenek, mint gyöngy a sárban… Köszönjük, hogy léteznek, hogy létezhettek…

2002. környékén

- Rajnai Lencsés Zsolt művei

One Comments to “Rajnai Lencsés Zsolt: Pege Ali”

  1. http://www.youtube.com/watch?v=zNDWZ7JqMiQ
    :)
    Pege Aladár már nincs köztünk, az internetnek azonban egyik áldása, h most is élvezhetjük a zenéjét.

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)