Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Lencsés Zsolt művei » Rajnai Lencsés Zsolt: Repedések

Rajnai Lencsés Zsolt: Repedések

14 január 2013

repedesek

Együtt vagyunk és egyek vagyunk. Sokan.  Egy baráti társaságban. Céljaink, érdeklődésünk hasonló. Aktivitásunk is. Mégsem tudjuk kiben mi rejtőzik. Titkolt vágyak és célok. Még magunk előtt is.

Láthatatlan hajszálrepedések milliói futnak szét az építményen, melyet csak úgy hívunk: közösség. És idővel a repedések megvastagodnak.

Eleinte még nem látjuk, de később már igen! Egyen-egyenként. Mert szélesednek, vastagodnak, végül összetörik az épületet.

Vágyaink, céljaink különbsége egymástól távolít minket. Lassan. Évek alatt. De ebben a baráti társaságban, ez még nem látszik. Mert egyikünk még csak rajong a gyermekekért, ám tíz év múlva három gyermek anyja, és életcélja a nevelés. Másikunkat a színház és a művészet élteti, s hamarosan olyan társra lel, akivel megéli és elmélyíti e szenvedélyt. S van itt sportoló is, meg olyan, aki elvágyódik hazájából, s évekkel később az idegen kultúra mosta-színezte-lelkét hazahozza. De már itthon sincs otthon. Aztán van olyan is, aki még nem tudja, de évek múlva mélyen vallásos lesz. Talán mert elveszíti akit szeret. Így keres vigaszt.

Aztán az évtizedek eltelnek, s az egykori “kis csapat” újra találkozik. Talán egy osztálytalálkozón, vagy másutt. És már nem, vagy alig tudnak beszélgetni. Kevéssé értik egymást, mert hajdan-céljaik új emberré formálta őket. Már nem azok akik egykor, de udvariasan beszélgetnek (el egymás mellett). Nosztalgiáznak kicsit.  Már aki tud. Mert aki nem, az csak sajnálja a többit.

Lám régi-új társaság lettünk! Más emberek. Idegen-barátok. Elmosta kötelékeinket az idő és szétzilálta egységünket a távolság. Pedig hajdan, csak hajszálrepedések látszódtak közöttünk. Semmi több. S mára meghalt valami, ami élt és elevenen lüktetett.

De mégis örülhetünk annak, hogy egykor léteztünk, hogy voltunk! És szomorúságunk sem kell száműznünk, hisz’ mélyebbé teszi érzéseinket és nemesíti a szívünket. Ennyink maradt, de ez mégsem kevés!

1999. környékén

- Rajnai Lencsés Zsolt művei

Nincs hozzászólás to “Rajnai Lencsés Zsolt: Repedések”

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)