Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Tibor művei, -- próza » Rajnai Tibor: Évforduló-sorsforduló

Rajnai Tibor: Évforduló-sorsforduló

15 január 2016

rajnaitibor-finis-GO2Ismét újévet hirdet a Szilveszter-éjszakai harangszó. Amint végigzúg hangja hegyeken, völgyeken, falvakon, városokon keresztül, lelkünket úgy ülik meg a gondok terhei, mint ahogy ránehezednek a frissen hullt hótömegek a téli táj fenyőire. Vajon mit hoz az Újév?

Ilyenkor, amidőn a sors homokóráján ismét lepereg egy esztendő, az ember beidegződött megszokással temeti az elmúlt évet, ami csak nélkülözést, kínzó bizonytalanságot, politikai és szellemi krízist hozott és optimizmussal várja az újat. Mert a remény a legerősebb fűtője az élet tempójának. Ha a remény meghal, kialszik az élet lángja.

Évfordulón állunk, tehát amely sorsfordulót is jelent a meggyötört emberiségre nézve. A sors jobbra fordulása azonban csak úgy következhetik be, ha a nemzetek között bizalom, belátás és egyetértés lesz.

Temessük el az elmúlt keserű esztendő minden emlékét és próbáljuk a jobb sorsot váró ember fanatizmusával hallelujával üdvözölni az elkövetkezőt. Nem gyászindulót fúvunk tehát, hanem lelkes és gondtalan szilveszteri szerenádot. Mert bíznunk és hinnünk kell a jobb jövőben. Abban, hogy az 1933. esztendő az elkövetkező jobb idők első dátumát jeleni.

Szerenádadás közben meg szeretnénk állani minden embertestvérünk ablaka alatt és alig hallható hangon bekiáltani:

„Az elmúltaknál sokkal szebb, jobb és boldogabb Újesztendőt!”

Kolozsvár, 1933.01.01

- Rajnai Tibor művei, -- próza

Nincs hozzászólás to “Rajnai Tibor: Évforduló-sorsforduló”

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)