Kezdőlap » - I R O D A L O M » - Rajnai Lencsés Zsolt művei » Verselemzés: József Attila: Édesanyám, egyetlen, drága…

Verselemzés: József Attila: Édesanyám, egyetlen, drága…

7 augusztus 2012
Édesanyám, egyetlen, drága,
te szűzesség kinyilt virága
önnön fájdalmad boldogsága.

Istent alkotok (szivem szenved)
hogy élhess, hogy teremtsen mennyet,
hogy jó legyek s utánad menjek!

(József Attila)

Ez a vers (is) rendkívüli. Az első versszak könnyen érthető, de a másodiknak párszor nekifutottam, mire megértettem. Íme:

“Istent alkotok, hogy élhess” = József Attila agnosztikus volt (szerintem), aki mindig vergődött a tekintetben: van-e Isten? Szeretett volna hinni benne, de nem tudott. Néha tudott, mindig próbált, de csak kevés sikerrel.

Ám annyira szerette Édesanyját, hogy azért, hogy halála után mégis élőnek hihesse, és hogy valaha az életben találkozzék még vele, a költő, lelkében “Istent alkot” (bár szíve szenved ettől, mert azesze és az elvei tiltakoznak
ez ellen) szóval a költő Istent alkot, vagyis Istenben hinni kezd, azért, mert ha van Isten, van mennyország is, és mivel az Édesanyja annyira jó volt (a “szüzesség kinyílt virága”) biztosan a mennybe került, és akkor ő is (a Költő) jó lesz, azért, hogy a mennybe jusson ő is, és Édesanyjával találkozzék újra. Nagyon szép…

Még egyszer:

Édesanyám, egyetlen, drága,
te szűzesség kinyilt virága
önnön fájdalmad boldogsága.

Istent alkotok (szivem szenved)
hogy élhess, hogy teremtsen mennyet,
hogy jó legyek s utánad menjek!

(József Attila)

2011.10.28.

Rajnai Lencsés Zsolt

- Rajnai Lencsés Zsolt művei

3 Comments to “Verselemzés: József Attila: Édesanyám, egyetlen, drága…”

  1. Nagyon szerette az édesanyját. Volt egy kincse, ami nem mindenkinek adatott meg: egy édesanya, akit nagyon szeretett… Köszönöm az elemzést, így már én is megértettem. :)

  2. Az elemzés az én véleményem szerint nem állja meg a helyét. J.A. mélyen hívő ember volt, még ha a kételyek időről-időre meg is látogatták. Megkockáztatom, hogy a mai kortárs, első-ligás költők együttvéve nem írtak annyi Istenes verset, mint ő -a pacsirtahangú- röpke verébélete során..

    Az első versszak olyan, mintha egy középkori kódexből másolták volna ki. Aki nem tudná, Magyarországot első királyunk a Boldogságos Szűz Mária oltalma alá helyezte, s ez a Mária kultusz egészen a kommunista hatalomátvételig rendkívül erős volt, s így József Attila életében és korában is. Élek a gyanúperrel, hogy J.A. által édesanyjához, édesanyjáról írt versek egy jelentős része Mária himnuszként is értelmezhető, még akkor is, ha ez a megközelítés nem nagyon tetszik a modern, analitikus, urambocsá! ateista irodalomtörténészeknek, s ennélfogva sosem kerül be a kánonba. Pedig J.A. költészetének értelmezésére igen csak ráférne egy kis paradigmaváltás…Már csak azért is, mert az előző korszakban kiadott “J.A összes költeménye” c. kötetből jó egynéhány verse hiányzik…Olyanok, melyek tán “zavarták” a cenzorokat.

  3. Kedves István, másképp gondoljuk a dolgokat, de ez nem baj. Örülök, hogy megosztottad a véleményedet! Köszönöm!

    J.A. “A bűn” c. című versében azt írja: “Én Istent nem hiszek, ha van, ne fáradjon velem.” – ez elég kifejező. Bár én is úgy hiszem, akart, próbált hinni Istenben és időnként tudott is, hiszen vannak ilyen versei is. De alapvetően agnosztikus volt (olyan, aki billeg a hit és a nem-hit határán), és mélyen hívőnek semmiképp sem mondanám. Én így gondolom, de lehet, h tévedek. Ha mélyen hívő volt, az sem zavar, sőt… :) (Csak én nem így látom.)

    Üdv. RLZs

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)