Kezdőlap » - F I L O Z Ó F I A » -- TÖREDÉKEK » Voltaire: Abbé

Voltaire: Abbé

15 január 2012

Hová siet, abbé úr? – ahogy a nóta mondja. Tudják-e vajon, hogy abbé annyit jelent, mint atya?
Ha azzá leszünk, szolgálatot teszünk az államnak; a legjobbat cselekedjük, amit ember cselekedhet; gondolkodó lény kel életre bennünk. Van ebben a cselekedetben valami isteni.
De ha csak azért vagyunk abbé urak, hogy tonzúrásan díszelegjünk; körgallért meg rövid kabátot hordjunk, hogy valami jövedelem felé kacsingassunk, akkor nem érdemeljük meg az abbé nevet.
A hajdani szerzetesek választott főnöküknek adták ezt a nevet. Az abbé lelki atyjuk volt. Hogy változik az idő múlásával a szavak jelentése! Az abbé szegény ember volt, több más szegény ember élén: azóta a szegény lelki atyáknak kétszáz- meg négyszázezer tallér a jövedelmük; és manapság Németországban olyan szegény lelki atyák is vannak, akiket seregnyi testőr vesz körül. Egy szegény, aki fogadalmat tett a szegénységre, és aki ennek következtében földi hatalmasság! – erről már volt szó; de ezerszer is el kell ismételni -, bizony tűrhetetlen.
A törvény tiltja, a vallásos érzés pedig felháborodva utasítja el ezt a visszaélést, és az igazi szegények, akiknek se ruhájuk, se ételük, az abbé úr ajtaja előtt egyre csak az égre kiáltanak.
De hallom ám Olaszország, Németország, Flandria, Burgundia abbéit, amint azt mondják: “Miért is ne halmoznánk a javakat és a tisztségeket? Miért ne élnénk hercegi módra? Hiszen a püspökök is ezt teszik. Kezdetben ők is szegények voltak, akárcsak mi, aztán meggazdagodtak, és rangban is emelkedtek: egyikük még a királyokat is felülmúlja; hadd utánozzuk hát őket, már amennyire tehetjük.”
– Igazuk van, uraim, foglalják csak el a Földet; az úgyis az erősé és az ügyesé, azé, aki a hatalmába kaparintja; önök jól kihasználták a tudatlanság, a babona meg a téboly korát: örökségünktől fosztottak meg és lábbal tiportak minket, közben kövérre híztak a szerencsétlenek velején: reszkessenek, eljön még az ész napja.

-- TÖREDÉKEK

Nincs hozzászólás to “Voltaire: Abbé”

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)