Kezdőlap » - I R O D A L O M » -- érték, -- Istenes vers, -- vers » József Attila: (Az Isten itt állt a hátam mögött…)

József Attila: (Az Isten itt állt a hátam mögött…)

21 október 2010

Az Isten itt állt a hátam mögött
s én megkerültem érte a világot
……………………………………………
……………………………………………

Négykézláb másztam. Álló Istenem
lenézett rám és nem emelt föl engem.
Ez a szabadság adta értenem,
hogy lesz még erő, lábraállni, bennem.

Ugy segitett, hogy nem segithetett.
Lehetett láng, de nem lehetett hamva.
Ahány igazság, annyi szeretet.
Ugy van velem, hogy itt hagyott magamra.

Gyönge a testem: óvja félelem!
De én a párom mosolyogva várom,
mert énvelem a hűség van jelen
az üres űrben tántorgó világon.

1937. okt.

-- érték, -- Istenes vers, -- vers

15 Comments to “József Attila: (Az Isten itt állt a hátam mögött…)”

 1. Nagyon szeretem a verseket és vannak róluk gondolataim. Szívesen olvasnám másokét is!

 2. Ez a vers hozott engem erre az oldalra. Kíváncsi lennék, ki hogyan gondolja, hitt-e József Attila ennek a versnek a megírásakor Isten segítségében, vagy valóban elhagyottnak érezte magát?

 3. E vers megírása közben hitt. Összességében pedig – szerintem – agnosztikus volt. Akart, szeretett volna hinni, de nem tudott… Bár próbált. Mint én is. József Attila istentelensége szerintem etikai. Lásd a “Tudod hogy nincs bocsánat” vagy még inkább az “A bűn” c. verse két sorát: “Én istent nem hiszek s ha van, ne fáradjon velem…” Ez egy nagyon mély fájdalom, mely kb. azt jelenti: “ha mégis van egy olyan Isten aki azt művelte, mint amit teremtés gyanánt látunk, akkor köszönettel mellőzöm minden fáradságát”.
  Ez az én véleményem, és nem biztos, hogy jól látom a dolgokat…

 4. Én is úgy érzem, hogy ez a vers hitről árulkodik, talán nem is annyira a saját hitéről, hanem inkább Isten belé vetett hitéről, ami, reményei szerint, megerősíti őt abban, hogy lábraálljon. De ez a hit kevés volt, hisz, mint tudjuk, nem erősödött meg. Abban a helyzetben valószínűleg már nem sok esélyt látott az életre, mint az Istenbe kapaszkodást. Sokan vagyunk így ezzel, ha nem is feltétlen utolsó lehetőségként, hanem mert vágyunk rá, hiszen mennyivel könnyebb lenne az élet Istennel.

 5. Szerintem a válasz a kipontozott, meg nem írt, vagy elveszett két sorban lehet…. Érzékeny elméjével valami olyasmire döbbent rá ebben a két sorban, amit földi, emberi mivoltában el nem viselhetett…

 6. Hmmmm. Engem is erősen elgondolkoztatott az a szokatlan kipontozott két sor, de erre nem gondoltam.
  Az 1971-es József Attila összes költeményeiben ez a “versszak” nincs is benne, így elképzelhető, hogy valahogy utólag találták meg, vagy valami olyan volt oda írva, ami a kiadó és a kor eszmeisége miatt nem jelenhetett meg akkor, aztán végül így, hiányosan, de megkaptuk??? Ezt nem fogjuk soha megtudni. A vers címe ott (Négykézláb másztam…)…
  De így is gyönyörű vers.

 7. Attila – nem “HITT” Istenben, hanem TUDTA, hogy LÉTEZIK!
  Szerintem, amikor leírta az első két sort, letette a ceruzát és elgondolkodott azon, hogy miért nem vette észre.

 8. Azon gondolkodott, hogy miért nem vette észre a háta mögött álló Istent…

 9. Valami olyat kell, vagy kellene megfejteni, ami megfejthetetlen – csak sejthető, vagy még az sem… Remélem, nem veszi rossz néven a Szerző, hogy megpróbáljuk gondolatait kitalálni, megfejteni. A hit területén az embernek annyi minden nem adatik meg, hogy megértse, mert majd megérti azt máshol, talán… Attila valószínűleg azért nem vette észre az Isteni gondviselést a háta mögött, mert ezt a hibát mi is számtalanszor elkövetjük. Csak visszatekintve, vagy újra átgondolva egy adott helyzetet, jövünk rá, hogy mekkora szerencsénk volt… És az egész történhetett volna másképpen is.

 10. Mar tulvolt mindenen. Kicsit ugy jart, mint Kanyadi, aki ult az Isten sirjan. Azontul, h mar nem kert Istenbol, megoldasd keresett. Es a legjobb megoldasnak megiscsak az Isten maradt. Okolni is Ot, es a megoldashoz is Ot. “Hitetlenul hitt”. Sarkanypapir allapot: el sem szallhat, le sem eshet.

 11. Köszönöm, a gondolataitokat. én tegnap hallottam idézni a “Négykézláb…” kezdetű versszakot és egy film kapcsán -ajánlom szeretettel, fantasztikus: “A Pillangó Cirkusz” -20 perc, de életreszóló változást munkál!
  Üdv, Kovács Karcsi

 12. Az Isten kereső költőből, Istent elfogadó, követő költő lett. Nem csak hitt Istenben, hanem tudta is , hogy létezik,azért kereste…

 13. Ha Isten hitt benne, szerette őt, akkor nem is annyira fontos, hogy ő hitt-e Istenben. (Jn 3,16)

 14. Ha Isten hitt benne, szerette őt, akkor nem is annyira fontos, hogy ő hitt-e Istenben. (Jn 3,16)
  Egyébként Bálám a bérpróféta nem hitt Istenben, de Isten akarat szerint cselekedett szellemben.
  Hányan mondhatják ez el azok, akik magukat hívőknek nevezik?

 15. Ezt a verset hallottam szavalni Kèry Kittitől. Valami csodálatos volt! Az 1961-as kötetben is Nègykèzláb másztam…címmel szerepel, az első kèt sor ès a kipontozás nèlkül. Ès így számomra èrtelmezhetetlen volt mindig is. Mióta ismerem az elejèt, azóta èrtem a verset. A kedvenc József Attila versem manapság!

Leave a Reply

(kötelező)

(kötelező)